Se alla

Liberalerna Borås påverkar genom motioner och frågor i kommunfullmäktige

Fredag 26 februari 2016

Liberalerna syntes flera gånger i talarstolen vid kommunfullmäktige 25 februari. Började med att Liberalerna ställde tre enkla frågor ställdes. Patric Cerny om äldreomsorgen i Borås och möjligheten att komma in på ett vård- och omsorgsboende, Anne-Marie Ekström om Borås deltagande i Borås Pride i sommar och Anna Svalander om mobiler i skolan.

Fyra motioner ställda av Liberaler behandlades under kvällen. Dessutom två ytterligare motioner som Liberaler undertecknat tillsammans med övriga allianspartier. Alla motionerna besvarades på ett positivt sätt även om de inte blev direkt bifallna.

Anne-Marie Ekström och Morgan Hjalmarssons motion om fritt trådlöst nätverk i centrala Borås besvarades med att tekniska förvaltningen ska undersöka förutsättningarna för ett sådant.

Morgan Hjalmarssons motion om kostnadsfria pedagogiska måltider i förskolan blev besvarad i stället för bifallen för att beslut om detta fattats redan i budget. Lite märkligt. Det finns en tendens att en motion från oppositionen påbörjas innan den varit uppe i kommunfullmäktige och då blir den automatiskt besvarad på grund av att den är påbörjad. På Liberalernas förslag voterades om motionen skulle vara bifallen eller besvarad och den förblev besvarad.

Anna Svalanders motion om att nyanlända ska kunna få förtur till fristående skolor. Idag är köerna långa till fristående skolor och en nyanländ har ingen chans att komma in vilket bidrar till segregation. I dagens situation med många flyktingar måste man kunna tumma på reglerna. Stadsdel Norr fick ett uppdrag att utreda hur man ska gå tillväga.

Anne-Marie Ekströms motion om välfärdsbokslut för äldre blev också besvarad positivt. Ett sådan bokslut kommer att tas fram i fortsättningen. Fritid och folkhälsonämnden och den nya äldrenämnden ska tillsammans med pensionärsorganisationerna ska ta fram vad som ska mätas.

De två övriga motionerna med Liberalt inslag handlade om revisionen där Morgan Hjalmarsson var medundertecknare och SkolFam (Skolsatsning i familjehemsvården) där Patric Cerny var medundertecknare.

En bra dag för Liberalerna alltså. Liberalerna Borås är med och påverkar.