Se alla

Kostnadsfria pedagogiska måltider i förskolan

Fredag 26 februari 2016

15 hungriga förskolebarn är betydligt svårare att bedriva verksamhet med än med mätta och glada förskolebarn. Folkpartiet föreslår därför att personalens måltider tillsammans med barnen i förskolan ska vara kostnadsfri för personalen. Det finns flera fördelar med att lärarna äter pedagogisk måltid med barnen:

– Barn gör som vi gör, inte som vi säger. I måltidssituationen äter läraren en pedagogisk lunch. Det innebär inte bara att äta tillsammans med barnen, utan också att lära dem hur man äter och hur man umgås över en måltid.

– Barnen får genom läraren kunskap om hållbara och goda matvanor. Dessutom ser de att läraren har en positiv inställning till maten, och till nya maträtter.  –

Barnen får en stund i samvaro med andra barn och vuxna. Att äta tillsammans och prata om trevliga saker kan för barnen utgöra en stund av återhämtning och trygghet.

För förskolebarnen är fördelarna att äta tillsammans med sina lärare uppenbara. Tanken med de pedagogiska luncherna är att maten blir ett arbetsredskap för lärarna, precis som andra verktyg i undervisningen. Att lärarna i den situationen ska behöva betala för maten, om än till subventionerat pris, är inte rimligt. För andra redskap i sin undervisning behöver de inte betala, och det ska de inte behöva göra för redskapet under måltiden, det vill säga maten.

De pedagogiska måltiderna är som allra viktigast i förskolan, och därför är Folkpartiets förslag att det inom förskolan blir kostnadsfria pedagogiska måltider för personalen.

Mot bakgrund av ovan yrkar jag att Kommunfullmäktige beslutar att

– Uppdra åt stadsdelsnämnderna att införa kostnadsfria pedagogiska måltider i förskolan
För Folkpartiet Liberalerna Morgan Hjalmarsson