Se alla

Debattartikel – Det ska vara enkelt att starta företag i Borås

Tisdag 23 februari 2016

Goda villkor för företag och företagare skapar tillväxt och fler jobb, vilket i sin tur säkrar den generella välfärden. Liberalerna arbetar för att det ska löna sig att driva företag och ta risker. Entreprenörer och företagare ska uppmuntras genom bra företagsklimat, konkurrenskraftiga skatteregler och fungerande finansiella marknader.

Skatteregler och andra generella regler beslutas på nationell nivå. Men förutsättningarna för ett bra företagsklimat skapas också i hög grad i kommuner och regioner. Liberalerna i Borås anser att kommunen måste tänka långsiktigt hur staden får fler företag som startar och växer.Det är viktigt att påpeka att kommunen ska skapa bra förutsättningar för företagande men aldrig själv driva företag i konkurrens med privat närings- idkare.

Det ska vara enkelt för den som vill starta företag i Borås. Ofta finns det osäkerheter kring vilka tillstånd som krävs och vem man då ska kontakta. För att underlätta för den nyetablerade företagaren bör kommunen ha en funktion, en företagslots, som kan svara på frågor och lotsa vidare inom kommunen. De eventuella tillstånd som behövs ska också handläggas snabbt.

Kommunen kan, och ska, medverka till att fler företag startas och växer. Det kan ske genom:

* Att i högre utsträckning än i dag jobba med entreprenörskap i skolan, även från förskolan.

* Att stödja nyanlända som vill starta företag.

* Att utforma kommunens upphandlingsrutiner så att även mindre företag kan delta i upphandlingar.

* Att utöka lagen om valfrihet inom vård och omsorg till att omfatta även boenden för att öka möjligheten för fler kvinnor att starta företag.

* Att kommunen slutar konkurrera med privata företag.

* Att beakta negativa konsekvenser för enskilda närings- idkare vid kommunala beslut.

Till ett bra näringslivsklimat hör också omgivande faktorer som kommunen inte direkt kan åtgärda men där kommunen måste vara pådrivande på andra aktörer. En fungerande infrastruktur är en sådan faktor, med både framkomliga vägar och järnvägar men också snabba bredbandsuppkopplingar, i synnerhet på landsbygden. Högskolan i Borås behövs för tillgången till kompetent personal. Vi vill se Högskolan i Borås som universitet. Det skulle stärka forskningsmöjligheterna i Borås och gynna kunskapsintensiva företag. Tillgång till lämplig mark är också en viktig faktor för att företag ska vilja etablera sig i Borås.

Samverkan är också en framgångsfaktor. Det handlar om samverkan mellan kommun, näringsliv och forskning, men också över kommungränser.

Ett diversifierat näringsliv skapar stabilitet över konjunkturer. Små och medelstora företag är viktiga. Det är där tillväxten sker och flest arbetstillfällen skapas. Några fokusområden ser vi som särskilt viktiga. Framväxten av Borås som ett textilt kluster är ett. Besöksnäringen med turism och nationella och internationella möten är ett annat. Ett tredje växande fokusområde är handel och särskilt e-handel.

Till sist vill vi framhålla vikten av de grundläggande kraven för att människor vill bosätta sig i Borås. Det vill säga bra boendemiljöer, bra skola och förskola, kulturutbud, föreningsliv med mera är också en förutsättning ett bra näringslivsklimat.

Anne-Marie Ekström (L)

Lotta Preijde (L)

Hamid Fard (L)