Se alla

Anne-Marie Ekström

Ledamot arbetslivsnämnden, Ersättare kommunfullmäktige

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

Beredningsgruppen för medborgareinflytande. styrelsen för coompanion

Anne-Marie är uppvuxen på landet utanför Norrköping och tillbringade sina första år som ”dagbarn” hos mormor som var hemmafru och morfar var skogsarbetare. Sedan 80-talet har hon bott i Borås, har jobbat med ekonomi och drivit eget konsultföretag. Numera är hon pensionär och vill fortsätta att göra skillnad.

 

– Min mormor som själv inte gått i någon högre skola lärde mig läsa, så det kunde jag när jag började skolan ett år för tidigt. Senare läste jag på universitetet i Linköping, berättar Anne-Marie. Under hennes studietid var hon engagerad i Fria Moderata Studentförbundet och kårfullmäktige.

– Det var under åren 1968-69, då var man tvungen att vara politiskt engagerad, förklarar Anne-Marie.

 

Hon blev värvad till Folkpartiet och en kommundelsnämnd 1995. 

– I samband med att balkanflyktingarna kom till Borås blev jag engagerad i att möta och hjälpa dessa, bland annat genom att dela ut kläder. Jag lärde känna några som tyckte att jag nog var folkpartist och som frågade mig om jag ville sitta i en nämnd, säger hon och sedan dess har Anne-Marie varit aktiv. Under en mandatperiod satt hon i riksdagen och just nu är hon vice ordförande i Borås kommunfullmäktige.

– Att vara med och påverka har nog alltid varit min grej. Det engagemanget kommer nog från mormor och morfar också. Jag vill fortsätta kämpa för en liberal värld, fortsätter hon.

Frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter är viktiga för henne.

– Alla människors rättigheter och friheter, oavsett bakgrund ligger mig varmt om hjärtat. Det handlar bland annat om årsrika som ska bli sedda som individer inte som en ihopklumpad grupp av 70-plussare. De årsrikas erfarenhet måste tas tillvara. När hjälp och stöd behövs ska det finnas en värdig äldreomsorg och sjukvård, säger Anne-Marie 

Under partivännen Barbro Westerholms ledning har ålderismen och åldersdiskriminering satts i fokus i Liberalerna. Men partiet har inte kommit ända fram menar hon. Här behövs fler liberala svar. 

– Synen på en årsrik människa måste förändras. Pandemin bidrog till att klassa alla över 70 år som sköra och som behövde tas om hand. En del behövde förstås få hjälp, men inte alla. Den synen måste förändras. Årsrika måste återfå sina rättigheter. Att bli lyssnade på. Ålder är idag en diskrimineringsgrund och den behöver förtydligas, fortsätter Anne-Marie och lyfter även hbtqi-personer som fortfarande år 2022 utsätts för hot och hat.
– Man ska kunna vara den man är och älska vem man vill, understryker Anne-Marie. HBTQI-frågorna är har länge varit viktiga för henne och när hon får chansen reser hon runt i landet och medverkar i prideparader. Hon är alltid glad och positiv. 

För att få ut så mycket som möjligt av de pengar vi betalar i skatt är det viktigt att kommunen och regionen samverkar för att undvika dubbelarbete och göra till exempel vård och omsorg för årsrika så smidiga som möjligt.

– Något som är viktigt inom alla verksamheter är att rätt person gör rätt sak. Man ska göra det man är bra på. Inom regionen handlar det om så kallad uppgiftsväxling. Under pandemin har servicepersonal avlastat sjukvårdpersonal med mat, patienttransporter med mera med bra resultat. Detta behöver permanentas, säger Anne-Marie.
Som pensionär har man mycket fritid. Eller skulle ha, säger hon och skrattar. 

– Min tid är fylld med politik och annat föreningsliv. Pandemin har också gjort livet annorlunda. Bland annat ser jag till att jag varje dag promenerar minst en halvtimme. Oftast blir det en timme. Jag börjar dock varje dag med dagens Sudoku. För att hålla hjärnan igång, förklarar hon.

 

Under 75 år har hon hunnit uppleva både med- och motgångar vilket hon tror bidrar till ett större tålamod. Hon vill att alla ska vara delaktiga och ställer alltid krav på ordning och reda. 

– Jag är ganska enveten och strider för en sak jag tror på så länge jag kan. Vilket är viktigt i politiken, avslutar Anne-Marie.

 

Snabba frågor

Född: 1947

Bor: Borås

Drömmer om: En demokratisk och fredlig värld.

Studier: Studentexamen, latinlinjen. Fil kand med engelska, nordiska språk och företagsekonomi plus några kurser.

Favoritcitat: ”Veni, vidi, vici”. Jag kom, jag såg, jag segrade.

Motto: Ge aldrig upp. Förr eller senare händer det.

Äter: Husmanskost. Mycket ost. Ägg och kaviar.

Dricker: Gärna bubbel, vatten, jul- och påskmust, kaffe.

Reser till: Stockholm.

Kör: En röd Carl. Opel alltså.

Läser: Gärna deckare. Förutom handlingar.

Lyssnar på: Allehanda musik. 

Tittar på: Nyheter, musikprogram.