Se alla

Debattartikel: Är det skillnad på blod och mensblod?

Är det skillnad på blod och blod?

Om du trillar på skolan och slår dig, då får du ett plåster. Om du får näsblod på lektionen så får du hjälp att stoppa det. Om du oväntat får mens på skoltid och inte har skydd med dig får du fråga en kompis eller gå till skolsköterskan. Förhoppningsvis är skolsköterskan där den dagen. Eller så har du tur och går på Björkhöjdskolan, Daltorpskolan, Särlaskolan eller Byttorpsskolan som under en tid haft mensautomater på prov på några toaletter.

Testet har fallit mycket väl ut, eleverna är mycket positiva till att införa gratis mensautomater på alla skolor. Det tycker vi Liberaler är en utmärkt idé, den handlar om jämställdhet och är en mensklig rättighet! Mensautomaten fungerar så att eleven kan ta ut en tampong eller en binda vid behov. Därefter låses skåpet i några minuter innan nästa mensskydd kan tas ut.
Redan idag har över hälften av Sveriges kommuner infört, eller fattat beslut om att införa, gratis mensskydd. Det är en hygienfaktor av stora mått. Är det skillnad på blod och blod? Ja, det skulle man kunna säga för ingen tjej har bett om att tvingas blöda 4-5 dagar i månaden, ha ont i magen, få kramp eller vara rädd för att blöda igenom.
Eleverna betalar varken för plåster, toapapper eller pappershanddukar att torka händerna på. Varför ska då inte skolan tillhandahålla nödvändiga skydd för blödande tjejer?

Anna Svalander, Liberalerna