
Debatt: Lärarna bestämmer i skolan – inte elever och vårdnadshavare.
Torsdag 23 januari 2025
En bra start i livet ger alla barn större chans att lyckas. Utbildning ger makt att hitta sin väg i livet oavsett hur starten såg ut. Kunskap är också grunden för demokrati. Därför sätter vi liberaler alltid skolan först.
Skolan är en av samhällets allra viktigaste institutioner. Mötet som sker mellan lärare och elev varje dag är avgörande för vår framtid. Lärarna gör ett fantastiskt arbete och de flesta vårdnadshavare håller säkert med.
Vilka krav kan ställas på skolan? Självklart ska den vara en trygg plats där elever ständigt utvecklas. Det måste dock vara glasklart att det är lärarna och rektor som bestämmer i skolan, inte elever eller vårdnadshavare.
De senaste åren har vi sett en olycklig utveckling med vårdnadshavare som har kraftiga synpunkter på betyg, undervisningsmetoder eller inte har förmåga att se att deras barn faktiskt kan ha misskött sig. När vårdnadshavare ställer orimliga krav så blir belastningen på lärarna större och de får mindre tid att ägna sig åt sitt kärnuppdrag, att förbereda undervisning, undervisa och följa upp undervisningen. Det är varken bra för lärarnas arbetsmiljö eller elevernas kunskapsinhämtning.
Det har gått alldeles över gränsen när det rapporteras att vissa vårdnadshavare tar med familjeadvokaten till skolan vid utvecklingssamtal. Fackförbundet Sveriges lärare gjorde förra sommaren en undersökning där mer än hälften av lärarna svarar att vårdnadshavare ställt orimliga krav minst en gång det senaste året (Dagens Samhälle 2/1). Det kan handla om stödinsatser, betyg eller krav på att undervisningen ska anpassas för just deras barn. Det händer både i fristående som i kommunala skolor, i välmående områden som i utsatta.
Exempel på när familjejurist följt med till skolan, ofta oanmäld, kan ha med orosanmälningar att göra, eller fall då elever misskött sig eller varit inblandade i hot på skolan mot till exempel personal. Det hör visserligen inte till vanligheten, men om vi inte sätter ner foten kan det bli allt vanligare.
I skollagen finns paragrafer som styr över att utvecklingssamtalet det ska vara mellan elev, vårdnadshavare och personal. Om vårdnadshavare plötsligt och oanmält har med familjejuristen blir det svårt att genomföra utvecklingssamtalet.
Vi liberaler anser att det här är en oacceptabel utveckling. Skollagen behöver därför skrivas om så att det blir tydligt att det är lärarna som bestämmer – inte föräldrarna eller eleverna och definitivt inte familjejuristen.
Anna Svalander – Kommunalråd Borås.