Se alla

Sälj Borås Djurpark

Motion till kommunfullmäktige av Morgan Hjalmarsson (L)

Fredag 10 mars 2017

Liberalerna vill ge Borås Djurpark en ägare med engagemang och kunnande. En ägare som kan utveckla verksamheten, skapa lönsamhet men framförallt dra fler besökare till djurparken och till Borås. Den ägaren kan inte vara Borås Stad. Genom att sälja djurparken till en privat entreprenör skapas bättre förutsättningar för utveckling och nytänkande.

Det finns goda exempel att följa. I Eskilstuna finns Parken Zoo som såldes under förra året och där den nya ägaren lovat investera 40 miljoner kronor. Kolmårdens Djurpark var tidigare i kommunal ägo och gick med förlust. Med privat ägare sedan 20 år går anläggningen med vinst och är en stor attraktion!

De senaste tio åren har djurparken kostat boråsarna över 120 miljoner kronor i förluster. Dessutom har djurparkens utvekling inte varit så stark som vi hoppats och besöksantalet har gått ner. Nu är det tid för nya tag, tag som bäst tas av en privat entreprenör.

Liberalerna är tydliga med att det inte ingår i det kommunala uppdraget att driva en djurpark! Vi ska syssla med omsorg, skola, infrastruktur med mera och inte med apor, giraffer, elefanter och vargar. Kommunen ska inte bedriva affärsverksamhet på den privata marknaden.

Att sälja djurparken ger den större framtidsutsikter än inom det kommunala hägnet.

Mot bakgrund av ovan föreslås Kommunfullmäktige besluta

 Sälja Borås Djurpark AB

Morgan Hjalmarsson (L)