Se alla

Nollvision för suicid

Onsdag 5 oktober 2016

 Den 10 september högtidlighålls den Internationella suicidpreventionens dag världen över. Tyvärr är frågan om självmord så tabu idag att många inte känner till att det finns en dag som uppmärksammar just detta. Många känner inte heller till att suicid är den vanligaste dödsorsaken för män mellan 18-44 år, och den näst vanligaste för kvinnor i samma åldersgrupp, endast bröstcancer dödar fler. Att bröstcancer uppmärksammas då och då vet vi om, och det är viktigt. Man kan ge en gåva eller köpa ett rosa band och på så sätt visa att man stödjer och kämpar emot.

 Så långt har vi inte kommit vad gäller självmord. Mellan åren 2005-2014 var det 162 boråsare som inte förmådde leva vidare tillsammans med oss andra. Sverige har förvisso en nollvision för suicid, antagen av riksdagen 2008, men vad hjälper det att det står i en riksdagsförordning om inget görs? Tankar och ord måste bli till handling.

 Därför har Sverige också köpt in rättigheterna till den evidensbaserade utbildningen som här i Sverige kom att kallas MHFA (Mental Health First Aid) – Första Hjälpen till Psykisk Hälsa. Utbildningen går stegvis igenom de faktorer som bidrar till ohälsa och vad man i vardagslivet kan göra för att göra sig själv och andra medvetna om vad psykisk ohälsa är och hur den bäst kan förebyggas.

 Att lära sig uppfatta signaler på hur en annan medmänniska mår är ovärderliga verktyg för alla, särskilt för dem som arbetar i skolan, vården, omsorgen, fotbollslaget, eller pensionärsföreningen. Kort sagt – över allt där människor möts.

 För att tydliggöra vad preventivt arbete går ut på kan vi göra en jämförelse med en trafikolycka. Tänk dig att en bil står nedisad, det har fallit nysnö, du har inte hunnit byta till vinterdäck, det är halt i kurvan och då, just där, möter du en buss. Du trycker bromsen i botten. Föraren har ingen kontroll över bilen. Hade man i stället lyssnat på väderleksrapporten, lagt en filt över bilrutan, du har vinterdäck, du kör långsamt för du förstår att det kan vara halt och du möter bussen i ett långsamt tempo där föraren har kontroll över bilen och övrig trafik. Förhållandevis små insatser kan alltså ha en avgörande betydelse.

Suicidprevention är ett arbete på lång sikt. Det finns ingen ”quick-fix”, utan det hela bottnar i hur väl vi mår som människor och hur väl vi finner oss tillrätta i det samhälle vi byggt och skapat.

 Flertalet västländer använder sig utav MHFA, även USA har börjat tillämpa metoden i sin strävan att minska de så kallade skolskjutningarna. Liberalerna i Borås ser det som en självklarhet att alla berörda kommunanställda ges tillfälle att utbilda sig i MHFA. Detta har redan gjorts i Skaraborg och nu tar vi, Liberalerna i Borås, upp stafettpinnen!

 Med anledning av ovanstående yrkar jag 
– att lämplig nämnd får i uppdrag att utreda möjligheten för kommunanställda att utbildas i metoden MHFA.