Se alla

Hissa EU-flaggan vid sidan om den svenska och stadens flagga

Onsdag 5 oktober 2016

Den 9 maj 1950 framförde Frankrikes utrikesminister Robert Schuman Europas ambitioner i en deklaration. Man skulle skapa en övernationell europeisk institution med uppgift att förvalta råvarorna kol och stål som vid denna tid var själva basen för allt militärt inflytande, och på så sätt förebygga vidare krig och konflikter mellan de europeiska länderna. Vid ett toppmöte i Milano 1985 beslöt europeiska stats- och regeringschefer att fira den 9 maj som ”Europadagen”.
Utanför Stockholms, Malmös och Göteborgs stadshus vajar Europaflaggan sida vid sida med den svenska och med stadens flagga. Inte bara den 9 maj utan varje dag. På samma sätt borde det vara självklart att Borås Stadshus har permanent EUflaggning. Vi kan vara stolta över att vara en del av ett fritt och växande Europa, som alltid försvarat frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Borås behöver Europa lika mycket som Europa behöver Borås och boråsarna har rätt att förvänta sig att vi tar vara på vår position som en europeisk stad och mötesplats. Vid nordiska nationaldagar och utländska statsbesök hissas respektive lands flagga.

Mot bakgrund av ovan föreslår jag Kommunfullmäktige besluta
Att på lämplig plats, varför inte vid Borås Stadshus, vid Stora torget eller vid Vattentornet varje dag året om låta hissa stadens, den svenska och EU-flaggan.
Borås den 9/5 2016 på Europadagen
Patric Cerny (L)