Se alla

Försöksverksamhet med lärarassistenter på en av Borås Stads skolor!

Onsdag 5 oktober 2016

Många yrkesgrupper inom välfärden upplever att arbetsuppgifter som inte är förknippade med deras huvudsakliga uppdrag stjäl tid. Det kan till exempel handla om lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare. De administrativa uppgifterna har inom många yrken blivit fler och mer omfattande samtidigt som de enklare arbetsuppgifterna har lagts över till mer kvalificerad personal. Vi kan kalla det en akademisering av välfärden, där även högt kvalificerade ska utföra enklare arbetsuppgifter.

Ett exempel kan hämtas från skolans värld. För några år sedan genomförde Borås Stad en arbetstidskartläggning. Resultatet visade vad arbetstiden för lärare användes till. I snitt användes cirka två timmar i veckan på olika typer av vaktverksamhet typ rastvakt, matvakt, bussvakt med mera.

Med cirka 2 000 lärare i Borås blir det 4 000 timmar i veckan, alltså 16 000 timmar i månaden till vaktverksamhet! Det motsvarar cirka 100 heltidstjänster. Behövs det en akademisk examen till detta arbete? Hade istället dessa 100 tjänster arbetat med elevernas kunskapsinlärning skulle elevernas resultat med all säkerhet varit högre.

Akademiseringen av välfärden har slagit ut dem utan akademisk examen och inneburit merkostnader för utförandet av tjänster inom till exempel sjukvården. Det är skadligt, inte bara för välfärden, utan också för Sverige. Samtidigt som vi har mängder med enklare uppgifter som behöver utföras inom välfärden ställer vi så höga krav på dem som ska arbeta där att de inte kan få jobbet. De som drabbas av detta är de som står utan akademisk examen, och kanske främst invandrare som inte helt och fullt behärskar svenska och ungdomar utan studie- eller arbetslivserfarenhet.

För Liberalerna är det självklart att ta tillvara alla människors kompetens, även när det gäller att utföra enklare arbetsuppgifter. Liberalerna föreslår därför att Borås Stad ska inrätta en försöksverksamhet på en av kommunens skolor. Där ska lärarassistenter, eller vilket namn som tjänsten nu kan benämnas som, vara lärarna behjälpliga med enklare arbetsuppgifter. Tanken är att lärarna avlastas och kan fokusera mer på undervisningen vilket ger bättre resultat för eleverna.

Försöksverksamhetens närmare utformning får utredas, men syftet är att samtidigt som lärarna avlastas skapas viktiga arbetstillfällen för dem som vill arbeta i skolan men inte har en akademisk examen. Efter en tid får verksamheten utvärderas, bland annat inom faktorerna kunskapsresultat, arbetsmiljö för lärarna och social miljö på skolan.

Mot bakgrund av ovan föreslår Liberalerna Kommunfullmäktige beslut
Kommunstyrelsen tillsammans med Grundskolenämnden uppdras inrätta en försöksverksamhet med lärarassistenter på en av Borås Stads skolor.

För Liberalerna Lotta Preijde”