Se alla

Företagande för nyanlända – en möjlighet redan under SFI

Onsdag 5 oktober 2016

Under den senaste tiden har Borås tagit emot många nya svenskar och vi är glada över att få välkomna dem hit till vår stad. Många är de människoöden som har lett fram till att en liten, liten del av alla de människor som har varit, och fortfarande är, på flykt från krig och konflikt har kommit just till Borås. Med detta mottagande följer också ett åtagande, nämligen att integrera människor i det svenska samhället. Som liberaler är vi fast beslutna om att lyckas med integrationen och vi vet att det krävs en mängd varierade insatser för att göra det.

De faktorer som påverkar integrationen är flera, till de främsta hör utbildning och arbete. Att arbeta och därmed kunna försörja sig själv och sin familj är en drivkraft som vi alla delar. Vi vill att det ska vara enkelt att starta företag i Borås Stad, men språket och regelverket är i särklass de två största hindren för nyanlända att etablera sig inom näringslivet. En ambition från Borås Stads sida bör vara att hjälpa nyanlända att överkomma dessa hinder.

Statistik från Statistiska centralbyrån gör gällande att omkring tio procent av alla sysselsatta är företagare. Andelen är ungefär lika stor bland inrikes som utrikes födda. Fram till år 2013 var dock företagande en vanligare sysselsättning bland utrikes födda än inrikes födda. Det är också vanligare att utrikes födda kvinnor arbetar i egna, eller en familjemedlems, företag än det är bland inrikes födda kvinnor.

Liberalerna föreslår att Borås Stad ska erbjuda en kurs i hur man startar eget företag i Sverige för de elever som studerar på SFI. Varje deltagare kan efter avslutad utbildning ges möjlighet att starta ett företag som blir långsiktigt hållbart. Lämpligt vore att utbildningen innehåller delar såsom svenska språkkunskaper med inriktning mot ”företagarspråk”, kunskaper om regelverk på arbetsmarknaden, skatter, affärsplaner, organisation, marknadsstrategi och liknande. Fokus ska läggas på att hjälpa de studerande att bygga upp nätverk med myndigheter och organisationer, exempelvis Almi, Företagarna, Nyföretagarcentrum, Skatteverket med flera.

Vi är övertygade om att det är nu Borås Stad har möjlighet att lägga grunden för framtida företagsetableringar och framtida affärer. Det ska vara enkelt att starta företag i Borås!

Kommunfullmäktige föreslås besluta:
uppdra åt Utbildningsnämnden att utreda formerna för och därefter erbjuda en kurs i hur man startar eget företag i Sverige för de elever som studerar på SFI i enlighet med motionens intentioner.

För Liberalerna Andreas Cerny (L) Hamid Fard (L)”